Home Koronavirus Dua kluster baharu di Sarawak akibat ziarah, sosial

Dua kluster baharu di Sarawak akibat ziarah, sosial

0
Dua kluster baharu di Sarawak akibat ziarah, sosial

KUCHING – Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) mengisytiharkan dua lagi kluster baharu Covid-19 di negeri itu yang berpunca daripada pergaulan sosial dan aktiviti ziarah semasa Hari Raya Aidilfitri, bulan lepas.

JPBNS menerusi kenyataan hari ini memaklumkan kluster Kampung Hilir Lingga di Sri Aman tercetus akibat ziarah raya melibatkan tiga lokaliti iaitu di Kampung Hilir Lingga, Kampung Masjid Baru Lingga dan Taman Pasir Panas.

“Seramai 32 individu telah disaring dalam kluster itu dengan 23 kes daripadanya dikesan positif Covid-19 termasuk kes indeks,” menurut JPBNS.

Selain itu, Kluster Kampung Sinar Budi Baru di Kuching pula melibatkan tiga keluarga di Kampung Sinar Budi Baru di sini yang tercetus menerusi pergaulan sosial dan kontak rapat dalam kalangan keluarga.

“Seramai 38 individu telah disaring dengan 19 kes daripadanya dikesan positif Covid-19 termasuk kes indeks manakala 19 kes lain didapati negatif,” menurut JPBNS.

Sebanyak 76 kluster masih aktif di Sarawak sehingga kini.

Sarawak merekodkan 419 kes baharu Covid-19 pada Rabu menjadikan jumlah keseluruhan kes meningkat kepada 53,000 dengan 330 kematian susulan tiga kematian baharu dilaporkan hari ini. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here