Home Koronavirus Covid-19: Tiada kematian babit penerima vaksin lengkap di Sarawak

Covid-19: Tiada kematian babit penerima vaksin lengkap di Sarawak

0
Covid-19: Tiada kematian babit penerima vaksin lengkap di Sarawak

KUCHING – Tiada kes kematian akibat Covid-19 dalam kalangan penerima vaksin lengkap atau sekurang-kurangnya 14 hari selepas menerima dos kedua di Sarawak.

Pengarah Kesihatan Sarawak, Datuk Dr Mohamed Sapian Mohamed berkata, daripada sejumlah 449 kematian disebabkan Covid-19 yang dilaporkan setakat Ahad, sebanyak 425 kematian atau 94.6 peratus tidak mempunyai sejarah imunisasi penyakit itu.

“Manakala 21 kematian (4.7 peratus) hanya menerima dos pertama ketika mereka dikesan positif Covid-19. Hanya tiga kes kematian (0.7 peratus) telah menerima dos pertama dan kedua sebelum mereka dikesan positif tetapi di dalam tempoh 14 hari dari tarikh penerimaan dos terakhir,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Menurutnya, Sarawak turut mencatatkan liputan imunisasi yang tinggi dalam kalangan populasi dewasa yang layak dengan sebanyak 88.2 peratus sudah menerima dos pertama sementara 75.9 peratus sudah menerima dos kedua.

“Pencapaian liputan imunisasi Covid-19 yang tinggi ini merupakan hasil usaha dan kerjasama pelbagai pihak iaitu CITF (Pasukan Petugas Khas Imunisasi Covid-19) Sarawak, petugas kesihatan dan sukarelawan serta orang ramai yang telah mendapatkan imunisasi,” katanya.

Dr Mohamed Sapian berkata, bilangan pesakit yang memerlukan pemantauan dan rawatan rapi di hospital turut berkurangan sejajar dengan peningkatan mendadak liputan imunisasi Covid-19 di negeri itu.

Katanya, jumlah kes kemasukan harian baharu ke hospital bagi tahap klinikal tiga, empat dan lima setakat semalam adalah sebanyak 44 kes dengan purata 5.5 kes sehari.

“Ini merupakan penurunan berbanding Julai lepas dengan purata kes kemasukan harian ke hospital bagi tahap klinikal tiga, empat dan lima sebanyak 9.1 kes sehari,” katanya.

Bilangan kes yang memerlukan rawatan kritikal juga telah menurun daripada purata 83 kes sehari pada Jun lepas kepada 45 kes sehari pada Julai dan bilangan ini terus menurun kepada purata 27 kes sehari setakat Ahad.

“Bagaimanapun, imunisasi tidak dapat mencegah sepenuhnya risiko untuk dijangkiti Covid-19. Jangkitan masih boleh berlaku di sebilangan kecil individu yang telah lengkap imunisasi tetapi gejala yang dialami biasanya adalah ringan,” katanya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here