Home Koronavirus Covid-19: Sarawak rekod kes harian tertinggi pada Isnin

Covid-19: Sarawak rekod kes harian tertinggi pada Isnin

0
Covid-19: Sarawak rekod kes harian tertinggi pada Isnin

KUCHING – Jumlah kes harian baharu Covid-19 di Sarawak sekali lagi melepasi angka 1,000 apabila 1,566 kes dicatatkan pada Isnin menjadikannya jumlah tertinggi direkodkan sejak kes pertama pandemik itu dikesan di negeri ini Mac tahun lalu.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak dalam kenyataannya pada Isnin berkata, 731 daripada kes baharu ini dikesan di Daerah Kuching, Bau (238), Lundu (175), Serian (84), Samarahan (44), Betong (40), Sibu (37) dan Miri (34).

“Bintulu dan Subis pula masing-masing mencatatkan 29 kes, Song (27), Mukah (19), Sri Aman (17), Asajaya (12), Selangau (sembilan), Tebedu (lapan), Pusa (tujuh), Lubok Antu, Dalat dan Tatau masing-masing enam kes, Saratok (lima), Beluru (dua) dan Lawas (satu),” katanya.

Dalam pada itu, JPBN Sarawak berkata, satu kes kematian melibatkan seorang lelaki tempatan berusia 73 tahun dari Daerah Serian turut dilaporkan pada Isnin menjadikan jumlah korban akibat Coivd-19 di Sarawak meningkat kepada 487 orang.

Katanya, sebanyak lima kluster baharu turut dicatatkan melibatkan Kluster Kampung Goebilt di Kuching dengan 54 kes positif, Kluster Lorong Temenggung Haji Gobil (Kuching) (29), Kluster Jalan Airport Lama (Bintulu) (12), Kluster Kampung Kakeng (Serian) (61) dan Kluster Kampung Bunga (Serian) (26).

“Seramai 1.65 juta penduduk Sarawak atau 80.9 peratus populasi negeri ini telah menerima vaksinasi lengkap dengan 166,415 orang lagi masih menunggu untuk mendapatkan dos kedua setakat ini,” kata kenyataan itu.

Mengambil perkembangan berkenaan, jawatankuasa itu bersetuju memberi kelonggaran kepada operasi perniagaan di Sarawak sepanjang Ogos ini dengan membenarkan pekerja yang menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin untuk bekerja.

“Bagi golongan yang tidak layak menerima suntikan vaksin Covid-19 atas sebab kesihatan, mereka boleh menunjukkan rekod kesihatan yang diperoleh daripada pegawai kesihatan yang sah.

“Walau bagaimanapun mereka yang belum menerima dos lengkap disaran untuk tidak mendedahkan diri di tempat berisiko tinggi, terutamanya ketika jangkitan dalam komuniti yang masih tinggi, ” katanya.

JPBN berkata, golongan yang masih belum lengkap dos vaksinasi mereka disarankan supaya mematuhi prosedur operasi standard terutamanya untuk ‘dine-in’ atau bekerja di premis makanan dipatuhi sepenuhnya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here