Home Koronavirus Covid-19: Malaysia tidak sekat daging dari India

Covid-19: Malaysia tidak sekat daging dari India

0
Covid-19: Malaysia tidak sekat daging dari India

PUTRAJAYA – Malaysia belum memutuskan untuk menyekat kemasukan bekalan daging lembu dan produk berasaskan makanan dan ternakan yang dimport dari India kerana tiada kontaminasi jangkitan Covid-19 dilaporkan, kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr Norlizan Mohd Noor.

Beliau berkata, Jabatan Perkhidmatan Veterinar telah menjalankan ujian makmal terhadap 400 sampel produk makanan dan ternakan sejak pandemik Covid-19 melanda negara dan keputusan ujian semuanya adalah negatif.

“Kita belum putuskan untuk hentikan import daging dari India atas dua sebab iaitu sumber daging yang diimport adalah hanya dari rumah sembelih yang telah diluluskan oleh kerajaan dan ia sentiasa dipantau.

“Keduanya, secara saintifik virus Covid-19 tidak boleh meresapi ke dalam sel haiwan dan pemantauan terhadap semua produk yang masuk mendapati tiada kontaminasi jangkitan Covid-19 terhadap produk serta bungkusannya,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Program My Best Buy Aidilfitri oleh Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee di sini pada Isnin.

Sementara itu, Norlizan berkata, Jabatan Perkhidmatan Veterinar bersama Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) akan terus memantau produk makanan dan ternakan yang dibawa masuk ke negara ini.

“Setiap produk yang masuk akan diperiksa dengan sampelnya akan dibawa ke makmal. Proses pemeriksaan untuk kita tahu sama ada sesuatu produk itu mempunyai jangkitan tidak akan ambil masa tiga hari,” katanya.

Beliau berkata, orang ramai tidak perlu bimbang dengan kemasukan produk makanan dan ternakan dari negara luar kerana ia sentiasa dipantau oleh pihak berkuasa. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here