Home Koronavirus Covid-19: Majlis doa selamat cetuskan kluster di Sandakan

Covid-19: Majlis doa selamat cetuskan kluster di Sandakan

0
Covid-19: Majlis doa selamat cetuskan kluster di Sandakan

KOTA KINABALU – Sebanyak 25 kes positif Covid-19 dikesan setakat Ahad membabitkan Kluster Kampung Nelayan Tengah, Sandakan yang dicetuskan melalui penganjuran majlis doa selamat, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun.

Masidi yang juga jurucakap kerajaan negeri mengenai Covid-19 berkata, kes indeks bagi Kluster Kampung Nelayan Tengah itu melibatkan seorang wanita berusia 45 tahun yang dikesan positif di sebuah klinik swasta di Sandakan pada Rabu lepas.

“Kes indeks mengalami gejala demam dan insomnia sejak 11 Jun, saringan terhadap 45 kontak rapat mengesan 24 lagi kes positif manakala 21 masih menunggu keputusan sampel diambil,” katanya menerusi kenyataan di sini pada Ahad.

Beliau berkata, satu lagi kluster baharu direkodkan pada Ahad ialah Kluster Jalan Bundusan di Penampang melibatkan pekerja kilang memproses makanan dan sembilan kes positif telah dikesan.

Masidi berkata, kes indeks pekerja lelaki kilang berusia 43 tahun itu tidak mempunyai sebarang gejala dan dikesan positif melalui ujian saringan bersasar di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Taman Puri Warisan di sini pada Sabtu.

“Berikutan kes indeks itu, majikan kilang tersebut melaksanakan ujian saringan di tempat kerja dan mengesan lapan lagi kes positif Covid-19,” katanya.

Sementara itu, Masidi berkata, jumlah kes positif baharu Covid-19 di Sabah pada Ahad ialah 163 kes menjadikan jumlah kumulatif 67,541 kes.

Jumlah kumulatif sembuh pula meningkat kepada 64,973 orang dengan kesembuhan 241 lagi pesakit pada Ahad. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here