Home Koronavirus Covid-19 kian meruncing, semua perlu bersatu harungi detik sukar

Covid-19 kian meruncing, semua perlu bersatu harungi detik sukar

Covid-19 kian meruncing, semua perlu bersatu harungi detik sukar

PUTRAJAYA – Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengajak semua pihak bersatu dalam mengharungi detik sukar memerangi Covid-19.

Menurutnya, penglibatan dan kerjasama erat daripada segenap lapisan masyarakat diperlukan di saat penularan Covid-19 yang kian meruncing.

“Diharapkan semua pihak mengambil maklum dengan keinsafan situasi yang melanda negara ini,” katanya dalam kenyataan pada Rabu

Beliau berkata, selain kes baharu positif Covid-19 tertinggi dilaporkan, bilangan kes kritikal direkodkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat (CPRC) Kebangsaan pada Rabu juga adalah yang tertinggi iaitu sebanyak 559 kes.

“Kumulatif kes kematian seluruh negara pula telah mencecah lebih 2,000 kes kematian iaitu sebanyak 2,040 kes,” katanya.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata, jumlah kluster baharu harian juga turut mencatatkan bilangan tertinggi yang pernah dilaporkan iaitu sebanyak 22 kluster.

“Lapan kluster tempat kerja, tujuh kluster komuniti, enam kluster keagamaan dan satu kluster pendidikan telah dikenalpasti KKM,” katanya.

Ujarnya, jumlah keseluruhan kluster direkodkan adalah 1,942 dengan 1,426 kluster telah diisytiharkan tamat manakala 516 kluster lagi masih aktif dan merekodkan pertambahan kes.

Justeru, orang ramai termasuk individu yang telah menerima vaksin dinasihati agar terus mematuhi saranan dan nasihat kesihatan yang ditekankan.

“Elakkan 3S dan amalkan 3W serta patutlah kepada prosedur operasi standard (SOP) sebagai normal baharu kehidupan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here