Home Koronavirus Covid-19: Kes kematian global turun 90 peratus

Covid-19: Kes kematian global turun 90 peratus

0
Covid-19: Kes kematian global turun 90 peratus
Lebih 9,400 kematian Covid-19 dilaporkan kepada WHO minggu lalu. – Foto Bernama

MOSCOW – Kadar kematian akibat Covid 19 di peringkat global menurun hampir 90 peratus sejak Februari meskipun kadar ujian dan vaksinasi kekal rendah, kata Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Hanya lebih 9,400 kematian Covid-19 dilaporkan kepada WHO minggu lalu.

“Angka itu 90 peratus kurang berbanding Februari tahun ini, dengan kadar kematian mingguan melebihi 75,000,” kata Tedros pada taklimat media pada Rabu.

Beliau berkata bahawa masyarakat antarabangsa telah mencapai beberapa kejayaan dalam memerangi pandemik Covid-19 tetapi masih terdapat ruang untuk penambahbaikan, dan kerajaan serta rakyat harus terus berwaspada.

“Kadar ujian dan penjujukan kekal rendah di peringkat global, jurang vaksinasi kekal luas, dan kewujudan varian baharu secara berterusan kekal membimbangkan.

“WHO terus menggesa orang ramai untuk berhati-hati, dan meminta orang ramai melengkapkan suntikan vaksin mereka,” kata ketua WHO itu.

Sehingga 9 November, sejumlah 630 juta kes Covid-19 direkodkan di seluruh dunia, termasuk 6.5 juta kematian, menurut WHO. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here