Home Koronavirus Covid-19: Kerajaan digesa buat saringan besar-besaran

Covid-19: Kerajaan digesa buat saringan besar-besaran

0
Covid-19: Kerajaan digesa buat saringan besar-besaran

SHAH ALAM – Kerajaan digesa mengadakan program saringan secara besar-besaran ke atas semua penduduk untuk membolehkan pengesanan awal dan perawatan kes Covid-19 seterusnya mencegah peningkatan risiko kes kematian.

Dalam kenyataan bersama Jawatankuasa Vaksinasi Covid-19, mereka meminta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) perlu mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk meningkatkan kadar ujian saringan Covid-19 dan kadar program vaksinasi memandangkan keadaan negara semakin membimbangkan.

“Di samping itu, ujian saringan secara besar-besaran membolehkan individu yang dijangkiti Covid19 didiagnosis lebih awal, diasingkan, dan dirawat lebih awal untuk mencegah kes dan kematian yang serius.

“Semakin lambat kita melakukan ujian saringan dan mengeluarkan status positif, semakin tinggi kemungkinan mereka yang dibawa masuk menghadapi simptom dan komplikasi yang lebih teruk sehingga meningkatkan risiko kematian.

“Fakor ini antara sebabnya pihak kami menyeru kerajaan untuk menjalankan inisiatif penyaringan masyarakat secara besar-besaran dalam daerah berisiko tinggi yang dikenal pasti data yang tepat menggunakan RTK Antigen untuk penyaringan cepat dan melaksanakan penelusuran kontak automatik, pengasingan cepat dan memberikan semua dukungan yang diperlukan (atau dikenali sebagai FTTIS),” kata kenyataan itu pada Isnin.

Kenyataan bersama Jawatankuasa Vaksinasi Covid-19 itu terdiri daripada enam ahli Parlimen dan tiga Exco Kesihatan.

Antaranya termasuk Pengerusinya, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad; Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Bon Chye; Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii; Ahli Parlimen Lumut, Datuk Dr Mohd Hatta Md Ramli; Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin; Ahli Parlimen, Dr Ong Kian Ming.

Selain itu, turut melibatkan Exco Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam, Perpaduan, Pembangunan Wanita & Keluarga Selangor, Dr Siti Mariah Mahmud; Exco Kesihatan, Pertanian dan Industri Asas Tani dan Pembangunan Luar Bandar Pulau Pinang, Dr Norlela Ariffin serta Exco Kesihatan Negeri Sembilan, Veerapan Supramaniam.

Tambah kenyataan tersebut, kadar positif Covid-19 di Malaysia secara purata dari 10 Mei hingga 15 Mei tahun ini adalah pada 6.83 peratus iaitu masih tinggi daripada cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Berdasarkan statistik yang dikeluarkan, terdapat penurunan yang mendadak dalam ujian saringan di seluruh negara pada hari raya pertama iaitu daripada 87,458 sehari sebelumnya kepada 83,974 orang yang disaring pada hari pertama (13 Mei), dan penurunan selanjutnya kepada 56,440 orang pada hari kedua (14 Mei) dan 47,480 pada hari ketiga (15 Mei).

“Kadar positif pada hari pertama adalah 5.78 peratus dan meningkat pada hari kedua kepada 7.32 peratus dan 8.72 peratus pada hari ketiga yang telah melepasi batas cadangan WHO iaitu pada kadar 5 peratus.

“Kadar ini jelas menunjukkan bahawa kita tidak melakukan ujian saringan yang mencukupi, yang juga menyiratkan bahawa jumlah harian mungkin tidak jelas menggambarkan beban penyakit sebenar di negara kita,” menurut mereka dalam kenyataan itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here