Home Koronavirus Covid-19: EMA, ECDC sokong campur, padan vaksin

Covid-19: EMA, ECDC sokong campur, padan vaksin

0
Covid-19: EMA, ECDC sokong campur, padan vaksin

AGENSI Kesihatan Kesatuan Eropah (EU) telah mengesyorkan agar vaksin Covid-19 bagi dos awal dan penggalak menggunakan campuran vaksin berbeza.

Ini selepas ada dapatan kajian menunjukkan gabungan vaksin vektor virus dan vaksin MRNA menghasilkan tahap antibodi yang baik terhadap koronavirus.

Saranan ini dikemukakan ketika benua itu berdepan peningkatan kes menjelang Krismas.

Saranan dibuat Agensi Perubatan Eropah (EMA) serta Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Eropah (ECDC) dalam satu kenyataan bersama.

Menurut EMA dan ECDC, pendekatan itu menawarkan pilihan vaksin lebih baik.

Ini terutamanya untuk mengurangkan impak kekurangan vaksin sekiranya vaksin tidak tersedia atas sebarang sebab.

Saranan ini juga dibuat selepas kajian utama mendapati dos pertama suntikan AstraZeneca atau Pfizer-BioNTech diikuti dengan vaksin Moderna sembilan minggu kemudian mendorong tindak balas imun yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, EMA dan ECDC berpendapat lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menyokong penggunaan campuran dan pemadanan pada individu yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Ketika ini beberapa negara Eropah mengumumkan mempercepat program vaksinasi untuk kanak-kanak, susulan penularan varian Omicron.

Sebelum ini Amerika Syarikat sudah melaksanakan kaedah campur dan memadankan vaksin, sementara Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sedang menilai pendekatan itu.

Semakan EMA dan ECDC tidak melibatkan vaksin yang tidak diluluskan di EU.

Dos Covid-19 daripada AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna dan Johnson & Johnson telah dibenarkan untuk digunakan di rantau ini. – Awani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here