Home Koronavirus Covid-19: 219 positif, 16 kluster libatkan jemaah umrah

Covid-19: 219 positif, 16 kluster libatkan jemaah umrah

0
Covid-19: 219 positif, 16 kluster libatkan jemaah umrah

KUALA LUMPUR – Sebanyak 16 kluster Covid-19 melibatkan jemaah umrah yang pulang dari Arab Saudi telah dikesan bagi tempoh 25 November lepas hingga Selasa (11 Januari) dengan tujuh kluster daripadanya melibatkan kes indeks disahkan varian Omicron.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, enam kluster melibatkan kes indeks Presumptive Omicron (berkemungkinan) yang sedang menunggu keputusan jujukan genom penuh (WGS), dan tiga kluster melibatkan kes indeks positif Covid-19 bukan varian Omicron.

Beliau berkata, punca penularan disebabkan oleh aktiviti semasa melaksanakan umrah yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) kerana tiada amalan penjarakan fizikal, tiada kewajiban pemakaian pelitup muka, serta melibatkan jemaah umrah yang datang dari seluruh pelosok dunia.

“Selain itu, semasa dikuarantin di rumah selepas pulang daripada mengerjakan umrah, terdapat aktiviti yang tidak mematuhi SOP seperti adanya aktiviti kunjung-mengunjung, menziarahi jemaah atau keluarga yang baru pulang dari tanah suci, serta lain-lain lagi.

“Situasi peningkatan kes daripada kluster jemaah umrah yang dilaporkan ini dianggap serius dan membimbangkan kerana berlaku dalam tempoh masa yang singkat serta penularan daripada kes jangkitan import kepada keluarga berlaku dengan cepat,” katanya dalam kenyataan media pada Selasa.

Dr Noor Hisham berkata, sebanyak 456 individu dalam kluster jemaah umrah itu telah disaring dan didapati 219 kes positif yang menjadikan kadar positif sebanyak 48 peratus.

Jelasnya, kesemua 219 kes tersebut dalam kategori satu dan dua, dan sehingga kini tiada kes yang menerima rawatan di unit rawatan rapi (ICU), serta tiada kematian yang dilaporkan daripada kluster jemaah umrah ini.

Sementara itu, beliau berkata, kumulatif kes sembuh Covid-19 di negara ini kini berjumlah 2,720,399 kes selepas 2,977 lagi kes sembuh direkodkan sehingga 12 tengah hari Selasa, manakala kes baharu pula sebanyak 3,175, menjadikan jumlah kumulatif kes Covid-19 kini 2,792,035.

Dr Noor Hisham turut memaklumkan, sebanyak 99 kes baharu varian yang membimbangkan (VOC) telah dilaporkan sejak 3 Januari lepas sehingga Isnin (10 Januari) dengan 91 kes baharu varian Delta dan lapan kes baharu varian Omicron. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here