Home Koronavirus Covid-19: 1,555 kes baharu, enam kematian

Covid-19: 1,555 kes baharu, enam kematian

0
Covid-19: 1,555 kes baharu, enam kematian

KUALA LUMPUR – [DIKEMAS KINI] Kes baharu positif Covid-19 di negara ini dalam tempoh 24 jam lalu menurun kepada 1,555 berbanding 1,828 pada Isnin, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Katanya, perkembangan terbaharu itu menjadikan kes terkumpul positif Covid-19 di Malaysia berjumlah 304,135 dengan kes aktif sebanyak 24,563.

Beliau berkata daripada jumlah kes baharu berkenaan, tiga adalah kes import yang mendapat jangkitan dari luar negara, manakala 1,552 kes melibatkan penularan dalam negara.

“Kes import melibatkan tiga bukan warganegara manakala kes tempatan membabitkan 1,108 warga negara dan 444 bukan warga.

“Kes sembuh harian pula mencatat 2,528 kes, menjadikan jumlah keseluruhan pesakit yang sembuh setakat hari ini sebanyak 278,431 kes,” katanya pada sidang media mengenai perkembangan Covid-19 pada Selasa.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham berkata, sebanyak 204 kes dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 96 daripadanya memerlukan alat bantuan pernafasan.

Beliau berkata, enam kematian pula dilaporkan pada Selasa melibatkan lima warga tempatan dan seorang bukan warganegara.

Katanya, Selangor melaporkan kes harian baharu tertinggi sebanyak 672 kes, diikuti Johor 163 kes dan Sarawak 159 kes.

Sementara itu, beliau berkata, tujuh kluster baharu dikesan hari ini dengan enam membabitkan penularan di tempat kerja manakala satu kluster melibatkan kumpulan berisiko tinggi.

Kluster baharu tempat kerja yang direkodkan ialah di Taman Alam (Selangor), Sementa 27 (Selangor), Jalan Mawar (Selangor), Jalan DBP Enam (Johor), Jalan Cyber Satu (Johor), Persiaran Bayan Indah (Pulau Pinang) dan satu kumpulan berisiko tinggi di Jalan Bukit Blossoms, Negeri Sembilan.

Dr Noor Hisham berkata, perkembangan terbaharu itu menjadikan jumlah keseluruhan kluster kini ialah 1,152 dengan 489 kluster aktif.

Katanya, enam kluster diisytihar tamat pada Selasa menjadikan jumlah keseluruhan kluster yang tamat ialah 663.

“Enam kluster yang diisytihar tamat hari ini ialah Kluster Jalan Kluang; Kluster Taman Sejahtera; Kluster Jalan Labuk; Kluster Jalan Ragum, Kluster Industri Indah dan Kluster Jalan Mega,” katanya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here