Home Koronavirus Bekas pesakit Covid-19 tidak lagi kebal

Bekas pesakit Covid-19 tidak lagi kebal

0
Bekas pesakit Covid-19 tidak lagi kebal

SHAH ALAM – Bekas pesakit Covid-19 tidak lagi ‘kebal’ dalam tempoh tiga bulan untuk dijangkiti virus tersebut.

Ini kerana, berdasarkan kajian yang dilakukan di Denmark, seramai 17 daripada 64 individu mengalami jangkitan semula dalam tempoh 20 hari.

Selain Denmark, jangkitan semula itu dikesan menjadi trend di dua negara lain iaitu United Kingdom dan Amerika Syarikat (AS) pada masa ini.

Namun begitu, kebanyakan mereka yang dijangkiti semula dalam tempoh tersebut hanya mengalami gejala sederhana dan hanya perlu isolasi sahaja.

Oleh itu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang mengkaji kes jangkitan semula tersebut terutamanya terhadap golongan muda.

Menterinya, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, setakat ini tiada vaksin yang mampu mencegah jangkitan semua Covid-19.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai trend jangkitan semula dalam tempoh singkat selepas jangkitan pertama yang sedang berlaku di negara ini.

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata, warga emas yang mempunyai komorbid berisiko tinggi ditawarkan untuk mendapatkan dos penggalak kedua.

Jelasnya, dos penggalak kedua itu boleh diberikan dengan selang masa sekurang-kurangnya empat hingga enam bulan selepas tarikh dos penggalak pertama.

Tambah beliau, keputusan tersebut dibuat selepas Panel Kumpulan Kerja Teknikal (TWG) meneliti kajian-kajian saintifik serta kajian kohort Malaysia yang menunjukkan bahawa individu berumur 60 tahun dan ke atas dengan komorbiditi seperti penyakit paru-paru, penyakit jantung, penyakit buah pinggang, penyakit hati dan diabetes berisiko lebih tinggi untuk mendapat gejala serius serta kematian akibat Covid-19.

Bagi mereka yang layak digalakkan untuk mengambil dos penggalak bagi meningkatkan lagi imuniti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here