Home Koronavirus Banyak negara laksana sekatan terhadap pelancong China

Banyak negara laksana sekatan terhadap pelancong China

0
Banyak negara laksana sekatan terhadap pelancong China

Semakin banyak negara melaksanakan sekatan Covid-19 ke atas pelancong dari China. (Gambar hiasan) – Foto 123rf

LONDON – Semakin banyak negara melaksanakan sekatan Covid-19 ke atas pelancong dari China dengan United Kingdom menjadi negara terbaharu pada Jumaat yang mewajibkan ujian Covid-19 sebelum berlepas.

“Mulai 5 Januari, pelancong dari China ke England diminta mengambil ujian pra-pelepasan,” lapor Agensi Anadolu, memetik Jabatan Kesihatan.

Di samping itu, Agensi Keselamatan Kesihatan UK melancarkan pengawasan dengan mengambil sampel dari penumpang yang tiba dari China mulai 8 Januari.

Perancis juga mewajibkan pelancong dari China mempamerkan ujian negatif Covid-19 dan ujian secara rawak akan dijalankan ke atas penumpang semasa ketibaan, menurut laporan media.

China baru-baru ini mengumumkan akan melonggarkan langkah-langkah pandemik, dan “hidup bersama Covid-19” selepas tiga tahun sekatan.

Langkah itu dibuat di tengah-tengah pengumuman baharu oleh Amerika Syarikat, Jepun, Itali dan Sepanyol yang menguatkuasakan langkah pencegahan Covid-19 membabitkan pelancong dari China, termasuk mempamerkan keputusan ujian negatif Covid-19. – Bernama

Ikuti perkembangan semasa mengenai Covid-19 di sini!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here