Home Koronavirus APHM mudahkan perkongsian sumber merawat pesakit Covid-19

APHM mudahkan perkongsian sumber merawat pesakit Covid-19

0
APHM mudahkan perkongsian sumber merawat pesakit Covid-19

KUALA LUMPUR – Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) memudahkan perkongsian sumber dari segi sumber manusia dan insfrastruktur bergerak seperti peralatan atau kelengkapan perubatan jika diperlukan bagi rawatan Covid-19 dan meningkatkan kadar vaksinasi di pusat-pusat pemberian vaksin mega dalam beberapa minggu akan datang.

Presiden APHM, Datuk Dr Kuljit Singh dalam kenyataan berkata, semua ketua pegawai operasi di hospital swasta di Lembah Klang akan berbincang secara langsung dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) agar sokongan maksimum diberikan kepada kepada pesakit di negara ini.

“Sehingga hari ini, hampir 100 peratus katil untuk unit rawatan rapi (ICU) Covid-19 di hospital swasta digunakan untuk merawat pesakit kategori lima.

“Kami sedang dalam perbincangan lanjut dengan KKM untuk memindahkan kes kecemasan dan pesakit dalam wad di hospital kerajaan ke pusat-pusat swasta supaya lebih banyak hospital awam boleh ditukar kepada hospital Covid-19 bagi menampung ribuan lagi pesakit,” katanya.

Dr Kuljit berkata, pemberian suntikan vaksin kepada petugas kesihatan swasta terbukti dapat melindungi barisan hadapan daripada Covid-19 yang mana hasil diperolehi konsisten dengan data diberikan kerajaan mengenai petugas kesihatan dan ia sama seperti data antarabangsa.

Beliau berkata, menurut 152 ahli APHM, dilaporkan bahawa kebanyakan petugas kesihatan yang diberikan suntikan vaksin tidak dijangkiti Covid-19, manakala bilangan kecil yang dijangkiti mempunyai gejala sangat ringan dan pulih dengan baik.

“Ini adalah testimoni menunjukkan vaksinasi akan menjadi alat pencegahan utama untuk mengawal pandemik kerana kita mendapati peningkatan semasa penggunaan katil di ICU dan jumlah kematian tinggi adalah disebabkan vaksin yang tidak mencukupi pada enam bulan pertama tahun ini.

“Kita mempunyai masalah ini kerana kekurangan vaksin dunia dan penghantaran vaksin yang agak perlahan di beberapa bahagian termasuk ke Malaysia,” katanya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here