Home Koronavirus 71.9 peratus populasi dewasa di Lembah Klang terima satu dos vaksin

71.9 peratus populasi dewasa di Lembah Klang terima satu dos vaksin

0
71.9 peratus populasi dewasa di Lembah Klang terima satu dos vaksin

PUTRAJAYA – Sejumlah 71.9 peratus daripada populasi berumur 18 tahun ke atas di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, telah mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19 setakat semalam.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaluddin berkata, ia selari dengan Operasi Lonjakan Kapasiti, yang menyasarkan suntikan sebanyak 211,000 hingga 275,000 dos setiap hari, kepada penduduk Lembah Klang sejak 21 Julai hingga 1 Ogos ini.

“Menerusi kadar suntikan ini, sasaran secara keseluruhan adalah untuk memberi sekurang-kurangnya satu dos kepada semua penduduk dewasa di Lembah Klang, sebelum atau pada 1 Ogos ini,” katanya pada sidang media harian PICK bersama Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba di sini, pada Jumaat.

Khairy menjelaskan bagi tempoh 21 dan 22 Julai, sebanyak 432,843 suntikan dos telah diberikan di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, di mana 263,100 daripadanya adalah suntikan dos pertama.

Sementara itu, ujar Khairy senarai Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, yang dibuka untuk vaksinasi secara ‘walk-in’ kepada dewasa 18 tahun ke atas yang belum terima janji temu, akan diumumkan tidak lama lagi.

Menteri Sains,Teknologi dan Inovasi itu turut berkata, sejumlah 10.9 juta dos pertama telah diberikan di seluruh negara, manakala 5.1 juta telah melengkapkan dua dos suntikan vaksin Covid-19.

Sehubungan itu, beliau menjangkakan dengan bekalan vaksin yang akan datang, momentum pemberian vaksin dapat dikekalkan bagi mencapai nilai ambang, seperti yang diumumkan dalam Pelan Pemulihan Negara. -Bernama

Please understand the context of these cases and to ensure we preserve the integrity of PICK and also the integrity of the frontliners who are sacrificing their lives day in day out.

“To all the frontliners, I have your backs” – @Khairykj pic.twitter.com/KrwEA5ECII

— Vaksin COVID-19 (@JKJAVMY) July 23, 2021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here