Home bajet2022 Kerajaan bekal 50,000 komputer riba kepada sekolah

Kerajaan bekal 50,000 komputer riba kepada sekolah

0
Kerajaan bekal 50,000 komputer riba kepada sekolah

Sejumlah RM2.3 bilion disediakan untuk memastikan infrastruktur serta kemudahan pembelajaran terbaik di semua sekolah. – Foto hiasan/Bernama

KUALA LUMPUR – Kerajaan akan membekalkan 50,000 komputer riba kepada sekolah dan institusi pendidikan di bawah Kementerian Pendidikan (KPM) tahun ini, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, ia mengambil kira peranan guru yang penting dalam mendidik dan memanusiakan anak-anak dengan keperluan pengajaran dan pembelajaran.

“Guru perlu segera beradaptasi dengan teknologi digital selari arus kemodenan,” katanya ketika membentangkan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat pada Jumaat.

Dalam pada itu, Anwar berkata, KPM terus menerima peruntukan tertinggi dalam Belanjawan 2023 iaitu sebanyak RM55.2 bilion berbanding RM52.6 bilion pada 2022.

Beliau berkata, sejumlah RM2.3 bilion disediakan untuk memastikan infrastruktur serta kemudahan pembelajaran terbaik di semua sekolah meliputi peruntukan RM920 juta untuk naik taraf bangunan serta infrastruktur di 380 sekolah daif khususnya di Sabah dan Sarawak.

“Sekolah yang mempunyai murid berkeperluan khas akan dilengkapkan dengan kemudahan mesra orang kurang upaya (OKU) dan kerajaan akan membina dewan terbuka bagi menyediakan keselesaan untuk anak-anak berhimpun,” katanya.

Anwar berkata, tujuh sekolah baharu akan dibina dengan kos sebanyak RM560 juta termasuk Sekolah Kebangsaan Paya Dusun di Terengganu, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Denai Alam di Selangor, SMK Nabalu di Sabah dan SMK Dudong di Sarawak.

Katanya bagi menampung kos menyediakan makanan berkhasiat kepada murid, kadar makanan bermasak bagi Rancangan Makanan Tambahan (RMT) telah ditambah daripada RM625 juta kepada RM777 juta yang memanfaatkan 700,000 murid. – Bernama