Home bajet2022 Belanjawan 2023 jawab persoalan didepani kerajaan – Anwar

Belanjawan 2023 jawab persoalan didepani kerajaan – Anwar

0
Belanjawan 2023 jawab persoalan didepani kerajaan – Anwar

Anwar menunjukkan dokumen Belanjawan 2023 ketika tiba di Dewan Rakyat sebelum pembentangan Belanjawan 2023 Malaysia Madani di Parlimen pada Jumaat. – Foto Bernama

KUALA LUMPUR – Belanjawan 2023 yang dibentangkan selama lebih dua jam di Dewan Rakyat pada Jumaat telah mencakupi serta menjawab beberapa persoalan mustahak yang sedang didepani kerajaan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, belanjawan bertemakan Membangun Malaysia Madani itu termasuk tentang permasalahan hutang dan persoalan tata kelola, tantangan semasa dan global serta pengarahan baharu ekonomi, kebajikan serta beberapa prinsip jelas mengenai ketelusan dan pertanggungjawaban.

“Selain itu Belanjawan 2023 turut memberi penekanan kepada soal merancakkan pertumbuhan dan kos sara hidup yang menghimpit rakyat,” kata beliau menerusi hantaran di Facebook pada Jumaat.

Perdana Menteri turut berharap rakan-rakan ahli Parlimen dapat meluangkan masa menelaah tawaran serta cadangan yang dihidangkan dan memberikan kritikan yang bermakna agar negara ini serta ekonominya kembali bangkit, segar dan mampan demi segenap lapisan masyarakat. – Bernama